fbpx

× Bun venit la biroul de informatii - deschis NON STOP !

cetatenia britanica - va rog un sfat

12 Feb 2009 14:44 #103749 by ratiu
Buna. A trecut cineva prin o experienta similara cu a mea, sau are cineva informatii despre cum sa aplici pentru citizenship in the UK, si vrea sa imi scrie si sa imi dea un sfat, va rog?
Am venit in the Uk acum 8 ani pentru studii, dar din primavara lui 2004 am obtinut permis de munca pe un contract permanent. Am avut viza de permis de munca pe 5 ani care expira la sfarsitul lui februarie 2009. La sfarsitul anului 2007 am aplicat pentru blue registration card pe care l-am obtinut. Acum as vrea sa aplic pentru cetetenia britanica dar m-am trezit intr-o situatie dificila:
- cei de la Home office imi spun ca nu pot aplica prin formaulrul SET(0) pentru ca am deja blue card.
- cei de la sectia EU Home office imi spun ca trebuie sa fiu in UK pentru 5 ani de cand tara mea de origine,Romania, a intrat in Eu, aduca din 2007. Dar eu sunt deja aici de 5 ani!
Intrebarea mea este (pentru cei binevoitori care vor sa imi dea un sfat) ce sa fac acum? As aprecia foarte mult daca cineva mi-ar sugera ce ar fi bine sa fac acum.
Va multumesc si va doresc o zi buna.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

12 Feb 2009 16:48 #103754 by a Guest
Replied by a Guest on topic Re:cetatenia britanica - va rog un sfat
http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/britishcitizenship/eligibility/

There are seven requirements you need to meet before you apply:

\"you are aged 18 or over; and
you are of sound mind; and
you intend to continue to live in the United Kingdom, or to continue in crown service, the service of an international organisation of which the United Kingdom is a member, or the service of a company or association established in the United Kingdom; and
you can communicate in English, Welsh or Scottish Gaelic to an acceptable degree; and
you have sufficient knowledge of life in the United Kingdom; and
you are of good character; and
you meet the residential requirements (these are detailed in full below)
Residential requirements
To demonstrate the residential requirements for naturalisation you need to:

have been resident in the United Kingdom for at least five years (this is known as the residential qualifying period); and
have been present in the United Kingdom five years before the date of your application; and
have not spent more than 450 days outside the United Kingdom during the five year period; and
have not spend more than 90 days outside the United Kingdom in the last 12 months of the five-year period; and
have not been in breach of the immigration rules at any stage during the five-year period. \"

12 Feb 2009 17:43 #103764 by Iris
Ratiu
welcome to the club.

Nu vreau sa fiu eu cea care ploua peste parada ta dar trebuie sa iti spun ca in conditiile astea trebuie sa mai astepti pana la cetatenie pana in 2012.

Si eu sunt in aceeasi situatie, am obtinut Blue card in 2007, fiind in UK din 2003. Si tot pana in 2012 trebuie sa astept.

Mi-a luat ceva pana sa ma obisnuiesc cu ideea.

Daca are cineva alte informatii (care sa duca la obtinere cetateniei inainte de acest termen) il rog sa imi spuna si mie.

12 Feb 2009 19:33 - 12 Feb 2009 19:35 #103772 by splash
poti sa aplici, teoretic, sub incidenta legii europene, cu formularul EEA1 pe baza faptului ca ai WP de 5 ani. Ce nu stiu sa te lamuresc este daca facand aplicatia pt BR1 nu ti-ai \'resetat\' WP, sa zic asa. Se stie (unii !) ca nu se poate, conform spuselor BIA, ca nu poti corobora cele 2 scheme- WP si BR- dar era un topic unde \'Dio\' spunea ca exista o aplicatie de genul acesta care este in discutie la parca.. comisia europeana. So, daca acela are castig de cauza se creeaza un precedent si vor mai avea si altii.....recte noi, noroc! sau sa-i zicem mai corect drepturi!
uite link de la europene:
http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/eucitizens/applyingundereuropeanlaw/
si de la Dio topic:
http://romani.co.uk/index.php?option=com_fireboard&Itemid=29&func=view&catid=502&id=95042

cred ca si \'taranu\' te poate indruma :)
;) numai bine; sa ne spui ce iese! please

12 Feb 2009 23:13 #103813 by taranu
In mod firesc nimeni nu poate sa stearga cu buretele niste ani, eventual puteti incerca sa ignorati faptul ca detineti un BC si sa aplicati pe legea veche, daca se respinge faceti apel si sustineti (in mod corect si real), ca nu ati fost anuntati ca aplicand pt. BC veti pierde dreptul pe legea veche ... am asa o senzatie ca HO nu si-a facut temele si nu a anuntat pe nimeni ca-si pierd drepturile pe legea veche ;)

16 Feb 2009 08:32 #104004 by _d_Dio
ratiu wrote:

Buna. A trecut cineva prin o experienta similara cu a mea, sau are cineva informatii despre cum sa aplici pentru citizenship in the UK, si vrea sa imi scrie si sa imi dea un sfat, va rog?
Am venit in the Uk acum 8 ani pentru studii, dar din primavara lui 2004 am obtinut permis de munca pe un contract permanent. Am avut viza de permis de munca pe 5 ani care expira la sfarsitul lui februarie 2009. La sfarsitul anului 2007 am aplicat pentru blue registration card pe care l-am obtinut. Acum as vrea sa aplic pentru cetetenia britanica dar m-am trezit intr-o situatie dificila:
- cei de la Home office imi spun ca nu pot aplica prin formaulrul SET(0) pentru ca am deja blue card.
- cei de la sectia EU Home office imi spun ca trebuie sa fiu in UK pentru 5 ani de cand tara mea de origine,Romania, a intrat in Eu, aduca din 2007. Dar eu sunt deja aici de 5 ani!
Intrebarea mea este (pentru cei binevoitori care vor sa imi dea un sfat) ce sa fac acum? As aprecia foarte mult daca cineva mi-ar sugera ce ar fi bine sa fac acum.
Va multumesc si va doresc o zi buna.

Faptu ca ai Blue Card nu are nici o legatura cu aplicatia ptr ILR prin formularul SET(O) - sunt doua chestiuni total distincte. Important e sa ai cinci ani lucrati integral prin work permit daca aplici prin SET(0). Nu uita de testul de engleza.

Mai exista si o alta varianta dar e ceva mai complicata.

Abia dupa un an de ILR (rezidenta permanenta) vei putea aplica ptr cetatenie britanica.

Mergi la filiala locala a unui Law Centre ptr asistenta in aceasta chestiune.