fbpx

× Bun venit la biroul de informatii - deschis NON STOP !

Cateva intrebari.

27 Mar 2012 15:18 - 27 Mar 2012 15:21 #145912 by DanGabriel
Cateva intrebari. was created by DanGabriel
Salutare dragilor,
Ma numesc Dan si as avea cateva intrebari, mai bine zis curiozitati, la care v-as ruga sa imi raspundeti cand aveti un pic de timp.
Pentru a intelege mai usor ce doresc si ce caut, as vrea sa va expun mai pe scurt povestea mea.
Tatal meu a murit (datorita unei forme foarte rare de cancer) anul trecut si din pacate, tratamentul lui precum si investitiile facute inainte de a se imbolnavi,ne-au lasat pe mine si pe familia mea (mama si sora) cu niste datorii destul de mari la banci.
Desi la nivel de Romania, jobul meu este considerat unul destul de bun, multi ar zice excelent (repet,comparat cu salariile din Romania), nu e nici pe departe suficient pentru a acoperi aceste datorii.
Datorita faptului ca vorbesc foarte bine limba engleza, am ajuns la concluzia ca o solutie buna la problema mea ar fi sa ma mut in UK si sa muncesc aici (unde evident salariile sunt mult mai mari ca in Romania),lucru care mi-ar permite sa imi ajut familia pentru a reveni pe linia de plutire din punct de vedere financiar.
Ideea e ca in UK, as avea pe cineva la care as putea sa merg sa locuiesc, macar pentru o vreme pana cand ma pun pe picioare si care, ar putea sa ma ajute sa imi gasesc un job etc.
Este vorba de prietenul surorii mele. El este englez si atat el cat si sora mea planuiesc sa locuiasca impreuna in UK, dar momentan fac \"naveta\" si se viziteaza unul pe altul.
Am citit deja in linii mari ce ati publicat voi vis a vis de legislatie,opinii personale etc.

As dori sa stiu, mai ales de la cei care locuiesc in Norwich, urmatoarele chestii :

1. Cam in ce domenii se gasesc joburi disponibile in zona, sau la nivel general, in UK ?
2. In industria auto (marketing, sales, logistics etc) se gasesc joburi sau oportunitati de a gasi un loc de munca?
3. Care sunt preturile la chirii (bills included), in medie, pentru un loc rezonabil de locuit?
4. Care sunt costurile in medie, per saptamana sau luna, cu mancarea? Dar transportul in comun (abonamente etc)?
5. Cu pasaportul am inteles ce trebuie facut in tara pentru a-l obtine. Se poate obtine work permit-ul dinainte de a veni in UK?:dry:
Din ce am inteles se poate obtine unul temporar si daca muncesti fara intreruperi mari timp de 1 an de zile (adunat), esti eligibil pentru unul permanent. Correct me if I\'m wrong. :S
6. Pe site-ul www.gumtree.com, am observat ca sunt unii angajatori britanici care \"se lauda\" ca te ajuta ei pentru obtinerea permisului de munca in UK. Cat de mult se tin de aceasta \"promisiune\" ? (intrebare adresata celor care au trecut prin asta)

7. Pe diversele site-uri de recrutare destinate persoanelor straine care vin la munca in UK, sunt in general joburi destinate menajului, ingrijirii batranilor, persoanelor cu dizabilitati, ospataritului sau, in cazurile fericite, in domeniul medical.
Nu ma intelegeti gresit, toate joburile si orice forma de munca, e ceva respectabil si nu e o rusine sa lucrezi chiar si ca maturator de strazi.
Joburile in domenii mai \"ridicate social\" sa zicem, gen domeniul financiar si/sau bancar, administratia publica, consultanta financiara sau management general, nu sunt deschise si persoanelor straine care vin in UK? (E doar o curiozitate mai mult. :) )

Cam asta e tot, deocamdata. :P
Trebuie sa recunosc ca iti trebuie mult curaj si sange rece sa faci pasul asta, anume sa o iei de la zero intr-un loc strain. Pentru asta aveti cu totii respectul si aprecierea mea.
Va multumesc anticipat tuturor si va urez tot binele din urma.

Dan

Please Log in or Create an account to join the conversation.

27 Mar 2012 17:41 #145914 by galbenpal
Replied by galbenpal on topic Re:Cateva intrebari.
Pentru ca am mai fost si vreau sa ma intorc, am reinceput sa storc site-urile de profil si forumurile de informatii.
Voi incerca sa iti raspund in masura in care am o idee despre subiectele solicitate:
- cel mai bun lucru este daca prietenul surorii tale se declara \"sponsor\" pentru tine, asta pentru Home Office - am inteles ca ai un beneficiu in obtinerea unuia dintre permisele de munca (galben sau albastru, nu stiu care direct.
- cazare - exista diferite forme de cazare: sharehouse, adica pe o scara sunt cateva camere care au baie comuna - eu plateam pentru o camera dubla - 320 lire, (am nimerit bine - totul curat, era si o femeie de serviciu) pentru garsoniera sau apartament, de preferat sa fiti de la doi in sus: chiriile sunt de la 450 lire/garsoniera/luna, dar trebuie sa platesti si un deposit, contractul de inchiriere, care se faqce prin agentie, se face pe o perioada minima, trebuie sa platesti si un depozit, care in unele cazuri este de 2 - 3 ori chiria pe o luna.
- transport - o varianta optima este sa ai permis - am inteles ca taxele p-entru o masina de mana a doua (pe care o poti gasi si la 500 de lire) nu sunt imposibile - in 2008 asigurarea era vreo 80 de lire pe luna pentru o masina fara pretentii.
- trenul este mai scump ca autobuzul, si difera de la relatie la relatie, adica plecare - sosire.
- legat de munca - am vorbit chiar zilele trecute cu un tip, cu care m-am inteles bine, dar nu vrea sa ma mai ajute, si care primul job in UK l-am avut impreuna la cules flori - program in agricultura, el a revenit ulterior si a inceput cu un NVQ in health care, dar din cate am inteles nu l-a terminat. In schimb, acum, este de vreun an de zile director la o firma, deschisa tot de un roman si care se ocupa de a face curatenie in case (cum au aparut si la noi firmele de curatenie).

Personal iti recomand, nu elimina ofertele de a pleca cu un contract de aici, dar despre fiecare firma de recrutare cere detalii de genul \"a-ti auzit de firma ...\". Dar si mai mult, si dupa ce am \"scormonit\" de cateva zile forumurile am ajuns la ideea, ca pentru a scapa de o cheltuiala in plus - comisionul firmei de mediere - sa ajungi in Anglia, eventual la prietenul surorii tale, sa te inscrii la un curs sau sa faci niste studii - netul este plin de variante diverse, si cu scrisoarea de la scoala unde faci studiile si cu \"sponsorizarea\" prietenului surorii vei avea foarte mare succes sa primesti permisul de munca.

Ca baza cand ai ajuns acolo trebuie: adresa (pentru corespondenta), cont bancar, numar de telefon. (Nu ti se face cont bancar fara adresa), (Telefonul este pentru a comunica cu Home Office - vezi ca daca aplici singur - trimiti formularul BR1 - am inteles ca programarea dureaza foarte mult, ca timp, si nu vei putea munci - cauta un colegiu pentru studii care te poate ajuta - sa trimita aplicatia pentru tine si atunci cererea ta va fi vizionata mai repede)
In rest mult succes!

PS. Ia cu tine, sau iti faci rost acolo de harta - Anglia, oras in care vei ajunge (daca nu vei ajunge la prietenul surorii tale), gasesti cu ajutorul lui Google.

Ce era mai important si era sa uitam: recomand cu cea mai mare caldura: actele tale, de identitate - certificat de nastere, buletin - ia cu tine copii traduse si legalizate. la acte de studii, orice fel, chiar cursuri eventual facute online - copii traduse si legalizate. (exemplu: te apuci sa faci un curs de instalator si peste sase luni ti se ofera ocazia sa intri in domeniul care iti convine - si daca ai o diploma in marketing sau altceva, reprezinta un mic avantaj. (Cand am plecat, am avut 2 zile la dispozitie si am dat 5 milioane la urgenta pentru tradus si legalizat copii dupa documente - doua persoane).

Nu uita: orice drum incepe cu primul pas! Nu da inapoi, chiar daca vei ajunge sa castigi o suma frumoasa chiar si pentru RO - vei pierde foarte multe! Nu si experienta :)

28 Mar 2012 06:57 - 28 Mar 2012 06:59 #145924 by DanGabriel
Replied by DanGabriel on topic Re:Cateva intrebari.
Multumesc pentru raspunsuri.
Prietenul surorii mele sta in Norwich si e destul de probabil sa stam impreuna, impartind astfel chiria etc. El momentan s-a trecut pe listele alea gen \"ANL\" de la ei pentru a primi o locuinta la care evident va plati chirie, dar din ce am inteles este ceva mai mica decat la particular. :laugh:
Totusi, vis a vis de joburi. Englezii nu pun accent pe felul cum te prezinti la un interviu, experienta pe care o treci in CV? :dry:
Ideea e ca Martin, prietenul sora-mii, mi-a spus exact opusul a ce am citit pe acest forum, in sensul ca ei pun un foarte mare accent pe felul cum te prezinti la interviu, tin foarte putin cont de experienta (de aceea in general cam toti au o perioada de training) pe care o ai in domeniu si nu tin deloc cont de ce \"diplome\" ai in spate.:dry:
Ma rog, o si fi perspectiva englezeasca la mijloc. :laugh:
De yellow card stiam deja ca poate dura ceva pana il obtii dar ma gandeam sa dau o fuga sa depun paperwork-ul si sa ma intorc acasa pana cand primesc feedback-ul dorit.

28 Mar 2012 07:18 #145926 by galbenpal
Replied by galbenpal on topic Re:Cateva intrebari.
Ideea documentelor este ca la orice angajare trebuie un dosar. Intr-adevar -prezenta este destul de importanta, dar experienta din tara nu are legatura prea multa. Este vorba de principii, nodul de a pune problemele, de aceea exista varianta studiilor - si a muncii de jos, ca sa poti intra in sistemul lor, sa ii cunosti, sa ii intelegi.
Paranteza - trebuie sa pleci cu mintea deschisa la nou! Considera ca la noi ai facut teoria din facultate si la ei faci practica.
De aia nu tin cont de diplome si nu stau sa le aprofundeze, pentru ca, si daca ai gasi un job pe masura asteptarilor tale, garantat nu vei ajunge sa o practici in celemai mici detalii pana nu considera patronul ca \"te-ai dat\" cu englezii.
(PS. Si eu am trimis odata documentele la cineva, le-a depus la HO pt YC si raspunsul sosit a fost negativ. Documentele au fost trimise intr-adevar la HO, dar cei de acolo au dat telefon la \"adresa\". Si... raspunsul a fost \"NU\").
Cel mai bun lucru pentru tine este ca dupa ce mai analizezi informatiile de pe site, forum-uri, si ce mai discuti cu prietenul surorii, sa te duci in UK, sa depui actele si sa iei o decizie despre ce vei face - vii inapoi, ramai pe acolo.
Oricine, aici pe site iti va da doar lucruri informative de genul \"Cam asa este...\" dar lucrul care s-a intamplat fiecaruia - de la Administratorul site-ului si pana la ultima postare a avut parte de experienta personalizata!.

Asa ca, Drum Bun si mult succes. (daca stai prea mult pe ganduri si intrebi de 10 ori acelasi lucru, o sa ajungi sa faci filozofia plecarii - si atunci o sa pleci cu milioane de intrebari. Nimeni nu zice sa cauti raspunsuri, dar... pot spune ca postura ta este destul de privilegiata in comparatie cu a multora, care s-au urcat in avion/autocar fara sa aiba macar garantia ca vor gasi ceva, si cum vor gasi si cum vor trai si etc...