- Forum
- Locul de întâlnire al românilor din Marea Britanie
- Romani in UK - ce mai e pe la noi
- Fabrica de fuste tiganesti din Gura Vaii
Romani in UK
Fabrica de fuste tiganesti din Gura Vaii
07 Apr 2005 00:24 #59761
by Olga Khan
Fabrica de fuste tiganesti din Gura Vaii was created by Olga Khan
Comuna Gura Vaii, situata linga Onesti, judetul Bacau, nu are un renume prea stralucit, fiindca acolo locuiesc foarte multi tigani. Vizitele mascatilor de la politie sint frecvente, mai ales ca acolo aproape toata lumea fura curent electric. Si totusi lucrurile nu par sa fie atit de negre. La Gura Vaii exista citeva tiganci care au mostenit de generatii mestesugul fabricarii fustelor multicolore. <br>Tigania de la Gura Vaii este un adevarat labirint de ulite mizere, pe care zburda zeci de puradei pe jumatate dezbracati. In mijlocul acestui freamat, prin cite o curte sint expuse zeci de fuste ale caror culori fura privirea. Materialul il cumpara unii de-ai lor de la standul “Iropa, di la Bucuresti”. “La o fusta intra cam opt metri, ca sa iasa plurili bogati”, spune tiganca Ileana Stanescu. Cumpara materialul cu 10.000-12.000 de lei, iar apoi il supun unui proces care presupune stringerea pliurilor cu mina, “si cind isi aduna de vreo 20 de plii, dau cu apa si dau cu ferul ferbint”, de nici la spalat nu se mai strica, dupa cum asigura tiganca. La vinzare, fusta ajunge cu 300.000-500.000 de lei. Investitia in materiale se face din alocatiile puradeilor. <br>Zestrea tigancuselor: fuste, cocosei si dune. Vestimentatia multicolora este parte importanta a averii unei tiganci. Cind se marita, copilele pleaca de-acasa cu fuste, bani si perne, sau dune, cum le spun ei. Atit de multe cit le permite starea materiala a familiei. Unii ajung insa si la 150-200 de fuste. Cu cite mai multe, cu atit mai bine, iar acest lucru trebuie vazut de toata comunitatea, drept pentru care zestrea inflorata este expusa in curte, la fel ca si pernele. <br>Cit despre bani, este de la sine inteles ca la nunta tinara trebuie sa primeasca multi cocosei de aur, ca fata sa fie bine vazuta si respectata. Insa, daca rupe logodna, tot respectul cistigat cu fuste si aur se duce de ripa. <br>Lucrul pe “banda rulanta”. “Industria” fustelor tiganesti pare sa mearga din plin. “Daca am timp si nu-mi tipa copiii de foame, pot sa fac si zece fuste intr-o zi”, spune Staneasca. Nu de aceeasi parere sint alte tiganci de la Gura Vaii, care spun ca munca este totusi destul de migaloasa. Ileana Stanescu se mindreste cu fustele ei, dar cind e vorba sa i se faca o fotografie pentru ziar isi ascunde fata in palme. “Vai, Doamne, sa nu ma dati la ziar, ca ma omoara a’ meu!”, cere femeia. <br>Tigania de la Gura Vaii nu seamana cu alte localitati ale rromilor, unde troneaza vile cu turnulete si Mercedesuri la porti. Aici, nici macar garduri nu exista, iar noroiul in care se lafaie ciinii si puradeii este omniprezent. Imaginea sumbra este insa estompata, ici-colo, de fustele multicolore intinse pe prispele bordeielor, semn ca acolo exista zestre, deci fata de maritat. <br> <br> <br> <br> <br>Copyright © 1996-2005 Evenimentul Zilei Online. <br><br>Florin Barbu<br><br>Joi, 07 Aprilie 2005<br><br><br>* * * * * * * * * *<br><br>Imi place partea asta:<br><br>Zestrea tigancuselor: fuste, cocosei si dune. Vestimentatia multicolora este parte importanta a averii unei tiganci. Cind se marita, copilele pleaca de-acasa cu fuste, bani si perne*, sau dune**, cum le spun ei. Atit de multe cit le permite starea materiala a familiei. Unii ajung insa si la 150-200 de fuste. Cu cite mai multe, cu atit mai bine, iar acest lucru trebuie vazut de toata comunitatea, drept pentru care zestrea inflorata este expusa in curte, la fel ca si pernele. <br><br><br> *perne = pe ce se pune capul <br> **duna singular, dune plural = cu ce se acopera, nu este acelasi lucru sau numai ei ar spune asa !!!<br><br>200 de fuste !!! cam prea mult, tipul nu vrea sa-i cumpere nimic mai tirziu in viata ??? merge de acasa cu stocul de fuste pe o viata saraca copila ??? n-am stiut nimic de traditia asta.<br><br><br>fustele multicolore intinse pe prispele bordeielor, semn ca acolo exista zestre, deci fata de maritat.<br><br><br> - Ce noroc cu prispa !!! - n-au nevoie de recomandari si introduceri, E-mailuri sau alte metode ca semn ca e o fata de maritat !!! imi place si asta si precis nici barbatul nu este refuzat ca e prea tinar sau ca l-ar sclavi pe tanara sotie !!!<br>dar nici casatorie de interes nu existe printre ei !!! SAU ???<br><br><br>Uite cat am invatat si eu dintr-un articol !!!<br><br><br><br>Olga
Please Log in or Create an account to join the conversation.
08 Apr 2005 00:50 #59770
by emiliano
Replied by emiliano on topic RE: Fabrica de fuste tiganesti din Gura Vaii
ma intreb oare Olga ce te crezi tu romanca sau unguroaica??<br>oare de ce trebuie mereu sa postezi aici materiale din ziarele pe care ori le gasim pe romani.co.uk ori le citim direct acolo???<br>si cea de a treia intrebare este:te simti bine cand arunci cu noroi in tara in care te`ai neascut si ai crescut??<br>ne miram de ce avem o asa proasta imagine in lume,una este cu adevart ca multi au facut lucruri ne la locul lor insa daca si noi incepem sa spunem lumii ce tara mizerabila si plina de talhari,atunci suntem cu adevarat mizerabili si talhari.<br>sa multumim cu`i dorim ca am avut norocul sa ajungem intr`o tara cu nivel ridicat insa hai sa nu ne manjim noi insine,sa nu uitam de unde am plecat.<br>daca stau bine sa ma gandesc nici in america nu este societatea vazuta in roz bombon adaug eu.<br>emiliano<br><br>Author wrote:<br>> Comuna Gura Vaii, situata linga Onesti, judetul Bacau, nu are un renume prea stralucit, fiindca acolo locuiesc foarte multi tigani. Vizitele mascatilor de la politie sint frecvente, mai ales ca acolo aproape toata lumea fura curent electric. Si totusi lucrurile nu par sa fie atit de negre. La Gura Vaii exista citeva tiganci care au mostenit de generatii mestesugul fabricarii fustelor multicolore. <br>> Tigania de la Gura Vaii este un adevarat labirint de ulite mizere, pe care zburda zeci de puradei pe jumatate dezbracati. In mijlocul acestui freamat, prin cite o curte sint expuse zeci de fuste ale caror culori fura privirea. Materialul il cumpara unii de-ai lor de la standul “Iropa, di la Bucuresti”. “La o fusta intra cam opt metri, ca sa iasa plurili bogati”, spune tiganca Ileana Stanescu. Cumpara materialul cu 10.000-12.000 de lei, iar apoi il supun unui proces care presupune stringerea pliurilor cu mina, “si cind isi aduna de vreo 20 de plii, dau cu apa si dau cu ferul ferbint”, de nici la spalat nu se mai strica, dupa cum asigura tiganca. La vinzare, fusta ajunge cu 300.000-500.000 de lei. Investitia in materiale se face din alocatiile puradeilor. <br>> Zestrea tigancuselor: fuste, cocosei si dune. Vestimentatia multicolora este parte importanta a averii unei tiganci. Cind se marita, copilele pleaca de-acasa cu fuste, bani si perne, sau dune, cum le spun ei. Atit de multe cit le permite starea materiala a familiei. Unii ajung insa si la 150-200 de fuste. Cu cite mai multe, cu atit mai bine, iar acest lucru trebuie vazut de toata comunitatea, drept pentru care zestrea inflorata este expusa in curte, la fel ca si pernele. <br>> Cit despre bani, este de la sine inteles ca la nunta tinara trebuie sa primeasca multi cocosei de aur, ca fata sa fie bine vazuta si respectata. Insa, daca rupe logodna, tot respectul cistigat cu fuste si aur se duce de ripa. <br>> Lucrul pe “banda rulanta”. “Industria” fustelor tiganesti pare sa mearga din plin. “Daca am timp si nu-mi tipa copiii de foame, pot sa fac si zece fuste intr-o zi”, spune Staneasca. Nu de aceeasi parere sint alte tiganci de la Gura Vaii, care spun ca munca este totusi destul de migaloasa. Ileana Stanescu se mindreste cu fustele ei, dar cind e vorba sa i se faca o fotografie pentru ziar isi ascunde fata in palme. “Vai, Doamne, sa nu ma dati la ziar, ca ma omoara a’ meu!”, cere femeia. <br>> Tigania de la Gura Vaii nu seamana cu alte localitati ale rromilor, unde troneaza vile cu turnulete si Mercedesuri la porti. Aici, nici macar garduri nu exista, iar noroiul in care se lafaie ciinii si puradeii este omniprezent. Imaginea sumbra este insa estompata, ici-colo, de fustele multicolore intinse pe prispele bordeielor, semn ca acolo exista zestre, deci fata de maritat. <br>> <br>> <br>> <br>> <br>> Copyright © 1996-2005 Evenimentul Zilei Online. <br>> Florin Barbu<br>> Joi, 07 Aprilie 2005<br>> * * * * * * * * * *<br>> Imi place partea asta:<br>> Zestrea tigancuselor: fuste, cocosei si dune. Vestimentatia multicolora este parte importanta a averii unei tiganci. Cind se marita, copilele pleaca de-acasa cu fuste, bani si perne*, sau dune**, cum le spun ei. Atit de multe cit le permite starea materiala a familiei. Unii ajung insa si la 150-200 de fuste. Cu cite mai multe, cu atit mai bine, iar acest lucru trebuie vazut de toata comunitatea, drept pentru care zestrea inflorata este expusa in curte, la fel ca si pernele. <br>> *perne = pe ce se pune capul <br>> **duna singular, dune plural = cu ce se acopera, nu este acelasi lucru sau numai ei ar spune asa !!!<br>> 200 de fuste !!! cam prea mult, tipul nu vrea sa-i cumpere nimic mai tirziu in viata ??? merge de acasa cu stocul de fuste pe o viata saraca copila ??? n-am stiut nimic de traditia asta.<br>> fustele multicolore intinse pe prispele bordeielor, semn ca acolo exista zestre, deci fata de maritat.<br>> - Ce noroc cu prispa !!! - n-au nevoie de recomandari si introduceri, E-mailuri sau alte metode ca semn ca e o fata de maritat !!! imi place si asta si precis nici barbatul nu este refuzat ca e prea tinar sau ca l-ar sclavi pe tanara sotie !!!<br>> dar nici casatorie de interes nu existe printre ei !!! SAU ???<br>> Uite cat am invatat si eu dintr-un articol !!!<br>> Olga<br>>
08 Apr 2005 07:34 #59776
by Olga Khan
Replied by Olga Khan on topic RE: Fabrica de fuste tiganesti din Gura Vaii
Author wrote:<br>> ma intreb oare Olga ce te crezi tu romanca sau unguroaica??<br><br> - ay caramba !!! - americanca !!! senor emiliano<br><br><br>> oare de ce trebuie mereu sa postezi aici materiale din ziarele pe care ori le gasim pe romani.co.uk ori le citim direct acolo???<br><br>- tot timpul am postat cand am gasit ceva interesant pentru mine.<br><br><br>> si cea de a treia intrebare este:te simti bine cand arunci cu noroi in tara in care te`ai neascut si ai crescut??<br><br><br> - n-am chef de spovedenie, eu nu te-am intrebat nimic personal, nici chiar numele tau. iti dau eu un mic sfat dar faci ce vrei cu ea: pana lasi sa te framinte aceste fenomene ca: aruncatul cu noroi, imagine proasta al tarii noastre, thank God ca am ajuns intr-o tara cu nivel inalt, o sa te simti mizerabil. cand ai decis sa le lasi in urma si tot din romania o sa fii iti garantez !!! n-o sa ma mai intrebi daca ma simt bine sau CUM ??? dar tu o sa te simti definitiv mai bine.<br><br><br><br>>>>>> daca stau bine sa ma gandesc nici in america nu este societatea vazuta in roz bombon adaug eu. <<<<<<br><br><br> - precis voiai sa spui societatea romana. Daca citesti ziarele trebuie sa stii tot ce se intimpla in lume. Daca este aici o problema cu vre-un roman, apare si in ziar, cateodata se intimpla ceva si pe aici, doar oameni sintem.<br><br> Pe cati romani cunosc nici unu NU se gandeste asa retro, in america nimeni n-are nimic cu romanii sau alte nationalitati pana n-ai facut o crima sau ceva impotriva legii. Chiar sint apreciati romanii pentru business-ul care aduc pentru Statul Arizona cu casele de batrini, servesc publicul prin asta, merg la biserica, traiesc ca altii, consuma bunuri, calatoresc. Daca tu ai auzit ceva spune-mi, poate am pierdut o pagina de ziar. Chiar, nici tiganii nu se supara ca le spunem tigan, si toti mergem la restaurantul tinut de acest neam, unguri sau romani. nu conteaza.<br><br> Chiar m-a pupat pe fata un tigan Sambata la biserica, abia mai vorbea romaneste si maghiara deloc (si tot a venit la biserica maghiara) ca de mic era adus aici si are 70 de ani si o sotie americana.<br><br><br>Nu e bine sa traiesti sub tensiune si sa te mustruiesti cum sa te transformi sa fii mai placut publicului britanic, si ei sint niste oameni nu te critica numai ca esti de unde esti, sau stiu eu. Am trait si eu in europa si s-a spus clar strain dar nu<br>m-a deranjat nici atunci, eu spun cu mandrie ca sint unguroaica din Transilvania !!! si am traditiile mele pe care nu le arunc<br>in favoarea nimanui, precum elvetienii tin la petecul de 1000 de ani pe lederhosen.<br><br><br> Iar daca ai ceva personal cu mine, atunci scrie clar ca eu prefer discutia pe fata decat prin subintelesuri, nu sint destul de romanca pentru acel stil de comunicare.
08 Apr 2005 07:37 #59777
by _d_Dio
Original Message
<br> From: [email protected]
To: [email protected]
Sent: Thursday, April 07, 2005 11:50 PM
Subject: [romanians] RE: Fabrica de fuste tiganesti din Gura Vaii<br><br><br> daca stau bine sa ma gandesc nici in america nu este societatea vazuta in roz bombon adaug eu.<br> emiliano<br><br><br> *****Stai linistit, nici in rai nu e viata de huzur. In schimb, in America poti gasi un mexican grill de calitate.<br><br> Dio
Replied by _d_Dio on topic Re: [romanians] RE: Fabrica de fuste tiganesti din Gura Vaii
Original Message
<br> From: [email protected]
To: [email protected]
Sent: Thursday, April 07, 2005 11:50 PM
Subject: [romanians] RE: Fabrica de fuste tiganesti din Gura Vaii<br><br><br> daca stau bine sa ma gandesc nici in america nu este societatea vazuta in roz bombon adaug eu.<br> emiliano<br><br><br> *****Stai linistit, nici in rai nu e viata de huzur. In schimb, in America poti gasi un mexican grill de calitate.<br><br> Dio
08 Apr 2005 09:06 #59781
by Adela
Replied by Adela on topic Re: [romanians] RE: Fabrica de fuste tiganesti din Gura Vaii
--- [email protected] wrote:
> ma intreb oare Olga ce te crezi tu romanca sau
> unguroaica??
> oare de ce trebuie mereu sa postezi aici materiale
> din ziarele pe care ori le gasim pe romani.co.uk ori
> le citim direct acolo???
> si cea de a treia intrebare este:te simti bine cand
> arunci cu noroi in tara in care te`ai neascut si ai
> crescut??
> ne miram de ce avem o asa proasta imagine in
> lume,una este cu adevart ca multi au facut lucruri
> ne la locul lor insa daca si noi incepem sa spunem
> lumii ce tara mizerabila si plina de talhari,atunci
> suntem cu adevarat mizerabili si talhari.
> sa multumim cu`i dorim ca am avut norocul sa ajungem
> intr`o tara cu nivel ridicat insa hai sa nu ne
> manjim noi insine,sa nu uitam de unde am plecat.
> daca stau bine sa ma gandesc nici in america nu este
> societatea vazuta in roz bombon adaug eu.
> emiliano
>
*** E vazuta in roz-bombon cu picatzele :DD
Adela
> ma intreb oare Olga ce te crezi tu romanca sau
> unguroaica??
> oare de ce trebuie mereu sa postezi aici materiale
> din ziarele pe care ori le gasim pe romani.co.uk ori
> le citim direct acolo???
> si cea de a treia intrebare este:te simti bine cand
> arunci cu noroi in tara in care te`ai neascut si ai
> crescut??
> ne miram de ce avem o asa proasta imagine in
> lume,una este cu adevart ca multi au facut lucruri
> ne la locul lor insa daca si noi incepem sa spunem
> lumii ce tara mizerabila si plina de talhari,atunci
> suntem cu adevarat mizerabili si talhari.
> sa multumim cu`i dorim ca am avut norocul sa ajungem
> intr`o tara cu nivel ridicat insa hai sa nu ne
> manjim noi insine,sa nu uitam de unde am plecat.
> daca stau bine sa ma gandesc nici in america nu este
> societatea vazuta in roz bombon adaug eu.
> emiliano
>
*** E vazuta in roz-bombon cu picatzele :DD
Adela
08 Apr 2005 09:45 #59783
by Jean
Replied by Jean on topic RE: [romanians] RE: Fabrica de fuste tiganesti din Gura Vaii
>sa multumim cu`i dorim<br><br>___...Cu\'i pe cu\'i se scoate...<br><br>Jean